De Amerikaanse beurzen zijn maandag met duidelijke verliezen gesloten, in navolging van de flinke minnen op de aandelenmarkten in Tokio en Europa eerder op de dag. De ogen zijn in de Verenigde Staten vooral gericht op het eerste debat tussen de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 0,9 procent lager op 18.094,83 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,9 procent tot 2146,10 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging ook 0,9 procent omlaag, naar 5257,49 punten.

De AEX op Beursplein 5 eindigde 1,5 procent lager op 447,87 punten. De MidKap noteerde een verlies van 0,9 procent op 651,28 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt zakten 1,3 tot 2,2 procent in het rood.

Farmacieconcern Pfizer liet weten dat het de voor- en nadelen van een opsplitsing heeft onderzocht. Besloten is voorlopig alle activiteiten onder één dak te houden. Het aandeel verloor 1,8 procent. Chemiebedrijf Chemtura werd bijna 16 procent meer waard na een miljardenbod door de Duitse concurrent Lanxess.

Verder was er aandacht voor beursbedrijf Bats Global Markets. Sectorgenoot CBOE uit Chicago biedt in totaal 3,2 miljard dollar voor de in 2005 opgerichte onderneming, die geldt als een toonaangevende leverancier van software voor aandelen- en optietransacties. Bats daalde 4,8 procent en CBOE verloor 5,3 procent.

De financiële fondsen op Wall Street stonden net als die in Europa onder druk door de aanhoudende onrust rond Deutsche Bank. Zo daalden Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Goldman Sachs en Wells Fargo tot 2,8 procent.

Yahoo ging 1,2 procent omlaag. Een Amerikaanse senator wil dat de beurswaakhond SEC onderzoek gaat doen naar de hackaanval bij het internetbedrijf in 2014 waarbij gegevens van meer dan 500 miljoen gebruikers zijn gestolen. De senator wil dat de SEC onderzoekt of Yahoo en topbestuurders wel aan alle verplichtingen hebben voldaan bij het informeren van het publiek en de aandeelhouders over de kraak.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,6 procent tot 45,64 dollar per vat. Brentolie werd 2,5 procent duurder op 47,03 dollar per vat. De euro was 1,1254 dollar waard, tegen 1,1271 dollar aan het einde van de Europese handel.

Istanbul

De beurs in Istanbul ging 3,8 procent onderuit. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde vrijdag de Turkse kredietwaardigheid naar junkstatus.

Biotechnologiebedrijf Galapagos was met afstand de grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak met een min van 7,7 procent. Ook Aegon, SBM Offshore, ING, Wolters Kluwer, Ahold Delhaize en Boskalis hadden een slechte dag in de AEX met verliezen van 2 tot 3,2 procent.

Bodemonderzoeker Fugro was de grootste verliezer in de MidKap met een min van 4,6 procent. TomTom ging 2,7 procent omlaag bij de middelgrote fondsen. Navigatiekaartenmaker HERE, eigendom van de Duitse autobedrijven BMW, Audi en Daimler, gaat een realtime verkeersdienst lanceren.

Deutsche Bank

Het aandeel Deutsche Bank stond in Frankfurt opnieuw stevig onder druk. Zorgen over de kapitaalpositie van de grootste bank van Duitsland zetten het aandeel 7,5 procent in de min, waarmee de laagste koers uit de historie van het concern werd bereikt.

Ook andere Europese banken noteerden rode cijfers. Commerzbank behoorde in Frankfurt met een verlies van ruim 4 procent tot de sterkste dalers. In Parijs gingen BNP Paribas en Société Générale tot 3,3 procent omlaag. RBS en Barclays verloren in Londen tot 2,8 procent.

In Milaan wist Banca Monte dei Paschi di Siena zich te onttrekken aan de malaise voor financiële fondsen met een plus van 1,4 procent. Investeerders uit Qatar zouden de noodlijdende Italiaanse bank te hulp willen schieten.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 3,4 procent tot 46,01 dollar per vat. Brentolie werd 3,3 procent duurder op 47,41 dollar per vat. De euro was 1,1271 dollar waard, tegen 1,1225 dollar aan het einde van de Europese handel op vrijdag.