Tata Steel IJmuiden behoudt zijn afdeling voor onderzoek en ontwikkeling (R&D), ook als het tot een fusie komt tussen het staalbedrijf uit India en bijvoorbeeld het Duitse ThyssenKrupp.

Dat zei Hans Fischer, topman van Tata Steel Europa, vrijdag in het Financieele Dagblad (FD).

Volgens Fischer is de vrees ongegrond dat hoogwaardige technologie en werkgelegenheid in IJmuiden verloren gaan.

''Onze R&D-activiteiten daar zijn van wereldklasse. Het zou natuurlijk ontzettend stom zijn, als je dit zou opheffen of op het spel zou zetten." Volgens de topman kan het zelfs zo zijn dat de Nederlandse R&D-activiteiten sterker worden bij een fusie.

Het Indiase Tata Steel voert momenteel diverse gesprekken met partijen over het samenvoegen van de activiteiten met Europese branchegenoten. Eerder verkocht het concern al een aantal van zijn Britse activiteiten.

Onrust

De gesprekken tussen Tata Steel en ThyssenKrupp zorgen voor onrust onder personeel. Vakbonden CNV en FNV willen op de hoogte gehouden worden van de fusiegesprekken.

Daarnaast willen ze voor het einde van de maand duidelijkheid over de werkgelegenheid bij Tata Steel in IJmuiden. De bestaande afspraken over werkgelegenheid lopen 1 op oktober af. Volgens de bonden hebben die afspraken in het verleden prima gewerkt voor het bedrijf en zal dat in de toekomst ook zo moeten zijn.

Fischer zegt dat er nieuwe afspraken komen en dat die onderhandelingen volledig losstaan van de strategische evaluatie van het moederconcern.