Het Zweedse technologiebedrijf Ericsson werkt aan plannen om ook zijn laatste fabrieken in eigen land te sluiten. 

Ongeveer drieduizend mensen dreigen daardoor hun baan te verliezen, meldt Svenska Dagbladet op grond van interne documenten die de krant heeft ingezien.

Ericsson kondigde twee jaar geleden een flink bezuinigingsprogramma aan. Afgelopen zomer werd het besparingsdoel verder opgeschroefd, omdat de financiële resultaten ondermaats bleven. Dat kostte uiteindelijk ook topman Hans Vestberg de kop. Hij werd eind juli de laan uit gestuurd.

Ericsson, dat apparatuur voor telecomnetwerken maakt, laat in een verklaring weten dat door reorganisaties wereldwijd banen komen te vervallen. Hoeveel precies en hoe de pijn wordt verdeeld, wil het bedrijf naar eigen zeggen eerst bespreken met het betreffende personeel en de vakbonden.

Ericsson heeft wereldwijd ruim 116.000 mensen in dienst, van wie zeventienduizend in Zweden. Als het verhaal klopt, komt na 140 jaar een einde aan de productie van telecomapparatuur door Ericsson in Zweden. Het bedrijf begon in 1876 met het maken van telefoon- en telegraafapparatuur.