Het Openbaar Ministerie (OM) eist een boete van 500.000 euro voor de Angolese tak van oliebedrijf BP. BP Angola heeft vervuild water illegaal overgebracht naar de haven van Rotterdam.

Het OM wil dat invoerder International Slop Disposal (ISD) 250.000 euro boete krijgt. ISD heeft het afval onder valse voorwendselen naar een verwerker gebracht.

De 30.000 liters afvalwater waren afkomstig van een boorplatform voor de kust van Angola. Het water was te vies om daar te lozen en werd daarom naar Rotterdam gebracht.

Dat had niet gemogen, omdat afvalstoffen uit het Afrikaanse land Europa überhaupt niet in mogen. Angola is als een van de weinige landen ter wereld geen partij bij een belangrijk verdrag over het vervoer van gevaarlijke stoffen, de Conventie van Bazel.

Grote speler

''BP is een grote speler in de wereld van de oliewinning. Van een dergelijk bedrijf mag grondig onderzoek verwacht worden naar de juiste manier van transporteren en verwerken van afval'', stelt de officier van justitie.

"Een multinational moet alles op alles zetten om zorgvuldig volgens de internationale, regionale en nationale regelingen te handelen."

ISD bracht het vervuilde water met gehuurde schepen naar een afvalverwerker. Volgens justitie stond op de documenten een misleidende omschrijving van de lading en werden controles bewust omzeild.

Tegen de directeur van ISD is een werkstraf van 240 uur geëist. Een werknemer hoorde honderd uur werkstraf tegen zich eisen.