Vliegtuigbouwer Airbus heeft van de Verenigde Staten toestemming gekregen om in totaal zeventien passagiersvliegtuigen te leveren aan Iran.

De goedkeuring uit Washington is nodig, omdat de toestellen vol zitten met technologie van Amerikaanse makelij, laat het Frans-Duitse bedrijf woensdag weten. 

Sinds het begin van dit jaar zijn jarenlange sancties in verband met het atoomprogramma van Iran geleidelijk opgeheven. Daarmee leek de weg vrij voor het land om zijn sterk verouderde luchtvloot te vernieuwen. Airbus en zijn Amerikaanse concurrent Boeing hebben inmiddels deals gesloten over de levering van honderden vliegtuigen.

In de VS gaan evenwel stemmen op om te voorkomen dat Iran de beschikking krijgt over de nieuwste vliegtuigtechnologie. Burgertoestellen zouden ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, luidt de kritiek.

Boeing

Volgens ingewijden wil het Amerikaanse ministerie van Financiën desondanks binnen enkele dagen ook Boeing groen licht geven voor de eerste leveringen.

De vliegtuigen waar Iraanse luchtvaartmaatschappijen mee vliegen, zijn veelal zwaar verouderd. Sinds de islamitische revolutie van 1979 hebben zij geen nieuwe westerse toestellen meer kunnen kopen.

Om de luchtvloot klaar te stomen voor de toekomst, zijn volgens de Iraanse overheid de komende tien jaar meer dan vierhonderd nieuwe vliegtuigen nodig.