De Europese aandelenmarkten zijn maandag met flinke winsten gesloten in aanloop naar de rentevergadering van de Federal Reserve op woensdag. 

De beurshandel kreeg steun van de stijgende grondstoffenprijzen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,3 procent in de plus op 444,70 punten. De MidKap steeg 0,8 procent naar 640,79 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 1 tot 1,5 procent.

Biotechnologiebedrijf Galapagos was met afstand de sterkste stijger in de AEX met een plus van 8,8 procent en zette daarmee zijn opmars van vorige week door. Het bedrijf won sinds medio vorige week al ruim 20 procent aan beurswaarde en is daardoor terug op het niveau van begin dit jaar.

Andere sterke winnaars bij de hoofdfondsen waren staalconcern ArcelorMittal, verzekeraar Aegon en kabelaar Altice met plussen tot 3,6 procent. Ahold Delhaize was de enige daler in de hoofdindex met een minnetje van 0,1 procent.

Fugro

In de MidKap gingen bodemonderzoeker Fugro en verzekeraar Delta Lloyd aan kop met winsten van 2,3 procent en bij de kleinere fondsen op het Damrak was de producent van natuurlijke voeding Wessanen een positieve uitschieter met een plus van 4,8 procent.

In Londen waren de mijnbouwers BHP Billiton, Rio Tinto, Anglo American en Glencore opvallende stijgers, met koerswinsten tot 6,2 procent.

Olieprijs

De olieprijs liep op nadat de Venezolaanse president Nicolas Maduro had aangegeven dat de leden van oliekartel OPEC volgens hem dicht bij een akkoord zijn over de beperking van hun productie. Amerikaanse olie werd 2,2 procent duurder bij 43,98 dollar per vat. De prijs van Brent steeg 2,1 procent naar 46,75 dollar per vat.

De beurshandel staat deze week in het teken van het Amerikaanse rentebeleid. Daarbij blijft het de vraag of de Fed deze week al besluit de rente verder te verhogen, of dat wordt gewacht op verdere tekenen van economisch herstel. In de markt wordt de kans op een rentestap woensdag bijzonder klein geacht.

De euro noteerde 1,1179 dollar, tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.