De ondernemingsraad van ABN Amro heeft een voorkeur voor een externe opvolger van Gerrit Zalm.

''Wij zijn niet per se tegen een interne kandidaat, maar bij de bank moet veel gebeuren'', zegt voorzitter Margot van Kempen dinsdag tegen RTL Z.

''Wij moeten van een logge hiërarchische organisatie naar een veel meer wendbare organisatie, die snel kan inspelen op de behoeften van de klant. Het veranderproces zou makkelijker kunnen lopen als er een bestuursvoorzitter van buiten komt.''

Bankier

''In de eerste plaats denken wij dat de opvolger een bankier zou moeten zijn. Iemand die het bankwezen goed kent, zowel de markt als de toezichthouders'', zei Van Kempen verder.

Daarnaast moet de opvolger van Zalm volgens de ondernemingsraad een duidelijke visie hebben op de rol die technologie speelt in de toekomstplannen van de bank, en beschikken over ''uitstekende leiderschapskwaliteiten''.

De ondernemingsraad heeft recht op inspraak bij de benoeming van een nieuwe bestuursvoorzitter. Van Kempen gaat ervan uit dat de ondernemingsraad wordt betrokken bij het schetsen van een profiel voor de nieuwe topman of topvrouw.

Zalm

Eerder dinsdag werd bekend dat Zalm volgend jaar al stopt als bestuursvoorzitter. Zijn termijn zou nog tot mei 2018 lopen. Het proces voor het vinden van een opvolger voor Zalm is al begonnen. 

Het Financieele Dagblad meldde eerder dat directeur consumenten Chris Vogelzang de meeste kans zou maken. Ook Joop Wijn van de zakelijke tak van ABN Amro werd genoemd.