ABN Amro wil 975 tot 1.375 banen schrappen. De bank wil efficiënter werken en per jaar structureel 200 miljoen euro besparen. 

Dat meldt ABN Amro maandag in een adviesaanvraag van het management gericht aan de ondernemingsraad. De ondernemingsraad moet nog met de plannen instemmen. 

De bank meldde al bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers opnieuw banen te moeten schrappen. Naar verwachting zijn de details van de reorganisatie aan het einde van het derde kwartaal bekend. 

Volgend jaar zullen volgens de plannen 625 tot 950 arbeidsplaatsen verdwijnen, dat kan oplopen naar 975 tot 1.375 in 2020. De banen verdwijnen door natuurlijk verloop, het schrappen van bestaande vacatures en gedwongen ontslagen.

In deze ontslagronde wordt er gesneden in ondersteunende en controlerende diensten waar ongeveer vijfduizend mensen werken. 

Een woordvoerder van ABN Amro laat weten dat er ook bij andere onderdelen van de bank wordt gekeken naar het personeelsbestand. "We zijn nog niet klaar", aldus de zegsman.

Grote impact

Niet alleen interne, maar ook externe medewerkers worden door de reorganisatie geraakt. "De intentie is om de besparingen zoveel mogelijk te realiseren door het terugbrengen van het aantal externe medewerkers. Echter zal de impact het grootst zijn voor onze interne medewerkers", valt in de adviesaanvraag te lezen.

Er zullen zowel in het buitenland als in Nederland banen verdwijnen. Het is nog onduidelijk hoe die verhouding uitvalt.

De bank zegt de eigen organisatie wendbaarder en eenvoudiger te moeten maken. ABN Amro wordt naar eigen zeggen geconfronteerd met een "flink aantal uitdagingen" uit verschillende hoeken.

Wensen

"Klanten en toezichthouders dwingen ons om steeds sneller in te spelen op veranderende wensen."  Bovendien betreden bestaande en nieuwe aanbieders de markt met andere en goedkopere producten en diensten. Daardoor staan de marges van ABN Amro onder druk.

Verder zorgt nieuwe regelgeving voor hogere kosten en remt het kleiner wordende verschil tussen de korte- en langetermijnrente de winstgevendheid van ABN Amro.

Geen visie

Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie verwijt ABN Amro een gebrek aan visie, omdat nu nog niet precies duidelijk is op welke afdelingen de banen geschrapt worden.

"ABN Amro heeft geen idee hoe ze als bank toegevoegde waarde kunnen bieden", meent Castelein. "Daardoor weten ook werknemers niet waarop ze zich moeten doorontwikkelen om de bank vooruit te helpen."

CNV spreekt van een ''hele simpele vorm van kostenbesparing". Toch mist ook deze bond een duidelijke strategie. Ook vindt de bond het ''onprettig" dat nog niet duidelijk is waar de ontslagen zullen vallen.

Vakbond FNV zet vraagtekens bij de manier waarop de aantallen maandag bekend werden gemaakt. Dat er nog altijd geen duidelijkheid en zekerheid voor werknemers is, maakt de situatie vervelend en onzeker, aldus bestuurder Bob Bolte van FNV.

Werknemers die buiten de boot vallen, kunnen volgens FNV in ieder geval terugvallen op een stevig sociaal akkoord dat vorig jaar voor een langjarige periode werd afgesloten. Ook De Unie is blij met het sociale plan. Die bond wil dat alle ontslagen werknemers onder dezelfde voorwaarden vallen.