Het aandeel Shell wordt weer opgenomen in de Dow Jones Sustainability-index. Dat laten de samenstellers van de duurzaamheidsindex donderdag weten.

De index geeft aan welke bedrijven het meest duurzaam te werk gaan. De lijst wordt gezien als maatstaf voor de prestaties van ondernemingen op terreinen als milieu en sociale zaken.

Shell was sinds de eerste opstelling in 1999 tot aan 2010 een vast onderdeel van de lijst. Het Brits-Nederlandse olieconcern verloor zijn plaats niet, omdat het bedrijf te laag scoorde, maar omdat de opstellers kritiek hadden op de activiteiten van Shell in Nigeria.

Vier andere Nederlandse bedrijven lopen op het vlak van duurzaamheid voorop in een van de 24 sectoren waarin de DJSI wordt uitgesplitst. Unilever is koploper in Household & Personal Products, DSM in Materials en PostNL in Transportation.

Philips was eerder het hoogst genoteerd in Household & Personal Products, maar zit sinds vier jaar in een andere categorie omdat het bedrijf minder consumentenelektronica maakt. Dit jaar voert Philips voor het eerst de sector Capital Goods aan.