Het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Media wordt de nieuwe eigenaar van de Formule 1. Het bedrijf neemt de aandelen over van de Britse grootaandeelhouder CVC Capital, werd woensdagavond laat officieel bevestigd.

Beide partijen waren al enige tijd in gesprek. Liberty Media koopt in eerste instantie 18,7 procent van de aandelen en wordt later volledig eigenaar. De waarde van de transactie bedraagt in totaal 8 miljard dollar.

De partijen bevestigen dat Bernie Ecclestone doorgaat als directeur van de Formule 1 en de uitvalsbasis blijft in Londen. Als voorzitter wordt Chase Carey aangewezen, de huidige vice-voorzitter van 20th Century Fox.

Ecclestone werd in 1978 de baas van de Formula One Constructors Association (FOCA). Met de verkoop van de televisierechten van de races in de Formule 1 verdiende de Brit miljoenen en werd hij de machtigste man in de autosport. Onder hem groeide de omzet van de Formule 1 naar 1,9 miljard dollar per jaar. Ook na de overname van een groot deel van de aandelen door CVC Capital in 2006 bleef Ecclestone aan als baas van de Formule 1. 

Verkoop

CVC zinde al langere tijd op een verkoop, maar tot dusver kwam het er niet van. In een statement laat Liberty Media weten dat het hoopt de transactie af te ronden begin 2017. 

Liberty Media is 's werelds grootste tv- en breedbandinternetbedrijf en werkzaam in meer dan dertig landen in Europa, Latijns Amerika en het Caribisch gebied. Heeft een belang in Live Nation, Time Warner, Viacom en honkbalclub Atlanta Braves. 

De uitzendrechten zullen volledig in handen komen van het bedrijf. In Nederland wordt Formule 1 uitgezonden door Ziggo Sport. Liberty Global is een zusterbedrijf van Liberty Media en eigenaar van Ziggo.

Wat de overname betekent voor de toekomst van de Formule 1 is niet duidelijk. Ecclestone kreeg de afgelopen jaren kritiek omdat hij geen aanstalten maakt om plaats te maken voor een opvolger en weigert nieuwe media te omarmen. In dat laatste gaat Liberty Media naar verwachting verandering brengen.

Markt

Daarnaast is het volgens de Britse F1-journalist Joe Saward mogelijk dat Liberty Media zal proberen de Amerikaanse markt meer aan te spreken. Op dit moment wordt er één race gehouden in Austin. Het doel is om meer winst te gaan boeken en de Verenigde Staten lijkt daar een goede optie voor. 

De deal moet nog worden goedgekeurd door de International Automobile Federation (FIA), het bestuursorgaan van de Formule 1 en andere internationale motorsporten, en de Europese mededingingsautoriteit.