De Europese vliegtuigfabrikant Airbus heeft tijdens het staatsbezoek van de Franse president François Hollande aan Vietnam twee orders in de wacht gesleept van Vietnamese maatschappijen. 

Het gaat om een order voor tien A320-toestellen van Jetstar Pacific en een bestelling van twintig vliegtuigen van het type A321 door Vietjet.

Volgens de catalogusprijzen is met de orders een totaalbedrag gemoeid van circa 3,4 miljard dollar, maar er worden vaak kortingen geboden bij grotere orders.

Ook werd gemeld dat Vietnam Airlines een overeenkomst heeft getekend voor nog eens tien vliegtuigen van het type A350 XWB, die ingezet gaan worden op routes tussen Vietnam en de Verenigde Staten. Vietnam Airlines had eerder al tien van die toestellen besteld en er vier geleased. De cataloguswaarde van de nieuwe opdracht bedraagt ongeveer 3,1 miljard dollar.

De koopovereenkomsten werden ondertekend in de hoofdstad Hanoi, in bijzijn van onder anderen Airbus-topman Fabrice Brégier, president Hollande en de Vietnamese president Tran Dai Quang. Vietnam is een van de sterkst groeiende luchtvaartmarkten ter wereld.