Het Nederlandse Takeaway.com, moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl, wil een beursgang maken op het Damrak in Amsterdam. 

Dit meldt het bedrijf dinsdag. 

Takeaway.com verwacht dat de beursgang in de komende weken zal plaatsvinden, afhankelijk van onder andere de omstandigheden op financiële markten. Het concern wil nieuwe aandelen uitgeven.

Takeaway draaide in de eerste helft van dit jaar een omzet van 50,5 miljoen euro met een nettoverlies van 11,5 miljoen euro. De grootste kostenpost voor het concern zijn de marketinguitgaven. Dit jaar gaf het bedrijf 36,3 miljoen euro uit aan marketing.

Marktleider 

De hoge uitgaven zijn nodig om naamsbekendheid en marktaandeel in andere landen te behalen, schrijft Takeaway.com. In Nederland wordt wel winst gemaakt met een brutowinstmarge van 63,2 procent.

De onderneming, in 2000 gestart, is actief in tien Europese markten en naar eigen zeggen marktleider in Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Polen. In Nederland zegt het concern een marktaandeel te hebben van 90 procent op basis van de waarde van online bestellingen.

Takeaway.com verwacht dat binnen twee tot drie jaar de omzet zo sterk zal zijn gegroeid, dat in ieder geval het bedrijfsresultaat positief is, zowel voor de Duitse tak als voor het gehele bedrijf. Het is de bedoeling dat de onderneming na de beursgang geheel schuldenvrij is.