De Europese aandelenbeurzen zijn maandag rond de slotstanden van vrijdag gesloten. In Amsterdam profiteerden Shell en SBM Offshore van de herstellende olieprijzen. 

Verder wist kabelaar Altice de ogen van beleggers op zich gericht, nadat het een nieuwe strategie bekendmaakte rond dochterbedrijven.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent hoger op 464,13 punten. Daarmee werd de stijgende lijn voortgezet, nadat de index vrijdag al op het hoogste niveau van het jaar eindigde.

De MidKap steeg 0,4 procent tot 656,00 punten. De graadmeter in Parijs noteerde een fractie lager en die in Frankfurt noteerde een min van 0,1. De FTSE in Londen leverde 0,2 procent in. Wall Street bleef maandag gesloten voor Labor Day.

Het vooruitzicht op een belangrijke verklaring van de oliereuzen Saudi-Arabië en Rusland stuwde de prijs aanvankelijk fors. Hun aankondiging van een werkgroep voor het volgen van de oliemarkt was echter minder dan waar op werd gehoopt, waardoor een groot deel van de winst weer verdampte.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent naar 45,15 dollar. Brent werd 1,4 procent duurder bij 47,50 dollar per vat.

Sterkste stijger

SBM Offshore was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van 3,8 procent. De maritiem oliedienstverlener verloor vrijdag bijna 11 procent. SBM zag toen een schikking over afwikkeling van de Petrobras-affaire in Brazilië stuklopen, wat leidde tot onrust onder beleggers. Oliebedrijf Shell kreeg er 1,3 procent bij.

Altice schommelde tussen winst en verlies en sloot uiteindelijk een fractie onder het slot van vrijdag. Het kabelbedrijf deed een bod op de resterende 22,25 procent van de aandelen SFR Group die het nog niet bezit. Aandelen SFR werden in Parijs 6 procent meer waard. Verder meldde Altice de afronding van de overname van Cablevision.

Vopak zag zijn beurswaarde 0,1 procent dalen. Het tankopslagbedrijf voert verkennende gesprekken met het Antwerpse scheepvaartconcern Exmar over de mogelijke aankoop van de activiteiten van dat bedrijf op het gebied van opslag en behandeling van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) op schepen. Exmar werd in Brussel ruim 11 procent meer waard.

De euro was 1,1147 dollar waard, tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.