De aandelenbeurs in Tokio is maandag met winst gesloten. Beleggers verwerkten een toespraak van de Japanse centralebankpresident, die hintte op verdere stimuleringsmaatregelen. 

Verder reageerde de markt op de zwakker dan verwachte banengroei in de Verenigde Staten en cijfers over de dienstensectoren in China en Japan.

De Japanse centralebankpresident zei in een toespraak dat de Bank of Japan zijn inflatiedoelstelling niet loslaat. Kenners zien hierin een vooruitwijzing naar de aankondiging van extra stimuleringsmaatregelen.

Dit zette druk op de yen, wat goed uitpakte voor exporterende bedrijven zoals automakers en producenten van elektrische apparaten. De Nikkei-index in Tokio eindigde met een winst van 0,7 procent op 17.037,63 punten.

Uit eerste schattingen bleek verder dat de activiteit in de dienstensector van China vorige maand verder is gegroeid, terwijl die onder dienstverleners in Japan juist afnam.

TDK

Verder zag producent van elektronische componenten TDK zijn beurswaarde bijna 4 procent stijgen na een positief rapport over de onderneming. Ook kondigde TDK aan dat het met Toshiba (plus 1,4 procent) een joint venture in de automotive-industrie aangaat.

Scheepsbouwers Mitsui OSK Lines en Nippon Yusen behoorden met een plussen van circa 7 procent tot de sterkste stijgers in Tokio na nieuws over financiële problemen bij de Zuid-Koreaanse branchegenoot Hanjin Shipping, die in Seoul ruim 10 procent aan beurswaarde inleverde.

Elders in de regio kleurden de koersenborden ook groen. In Seoul ging de Kospi 1 procent omhoog. De beurs in Sydney won 0,9 procent en de Hang Seng in Hongkong stond tussentijds 1,7 procent in de plus.