Beter Bed voorziet ook in de tweede helft van dit jaar nog geen verbetering van de omzetontwikkeling in Duitsland, zijn belangrijkste afzetmarkt.

Dat liet de Brabantse beddenverkoper dinsdag weten bij de presentatie van de definitieve halfjaarcijfers.

Matratzen Concord, de winkelformule waarmee Beter Bed actief is in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, was in de eerste helft van het jaar goed voor een omzet van 123,6 miljoen euro. Dat is 1,1 procent minder dan een jaar eerder.

Dat de verkopen in de Duitstalige landen ook de rest van het jaar nog achterblijven, komt volgens het bedrijf doordat de winkels daar nog de opfrisbeurt moeten krijgen die in de Benelux al is voltooid.

De komende tijd gaat ook bij Matratzen Concord het roer om. ''Daar plukken we vanaf volgend jaar de vruchten van'', voorspelt directievoorzitter Ton Anbeek. Hij merkt op dat in Duitsland de hele markt voor matrassen onder druk staat. ''Steeds meer mensen kiezen voor een boxspring. Ook daar spelen we op in'', aldus de topman.

Nederland en België

In Nederland en België gaan de zaken wel voor de wind. Bij de winkelformule Beter Bed gingen de verkopen in de eerste helft van het jaar met ruim een vijfde omhoog naar 61,1 miljoen euro. Afgezien van een paar warme en zonnige dagen in de afgelopen weken lieten juli en augustus dezelfde trend zien, zei Anbeek.

De kosten zijn in de eerste jaarhelft wel wat opgelopen. Dat is volgens Anbeek onvermijdelijk gezien de investeringen die nodig zijn om mee te kunnen blijven doen in het gevecht om de gunst van de klant.

Met name in e-commerce wordt veel geld gestoken. Momenteel wordt zo'n 5 procent van de omzet online behaald, maar dat aandeel zal de komende jaren naar verwachting groeien, ''Bovendien oriënteren veel mensen zich online. Dan is het wel zaak dat je ze naar jouw winkel krijgt'', zei Anbeek.

De totale omzet van het concern, dat ook nog winkels heeft in Frankrijk, Spanje en Zweden, steeg in de eerste jaarhelft met een kleine 6 procent naar 196,7 miljoen euro. De nettowinst dikte 7 procent aan tot 8,4 miljoen euro.