Apple-topman Tim Cook heeft een pakket aandelen van het elektronicaconcern gekregen ter waarde van 135 miljoen dollar (120,6 miljoen euro), het grootste pakket voor hem sinds 2011. 

Amerikaanse media schrijven over de melding die bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC is gedaan.

In totaal kreeg Cook 1,26 miljoen aandelen. Hij ontving 980.000 aandelen omdat hij vijf jaar lang directeur was bij Apple.

Verder kreeg hij nog eens 280.000 aandelen omdat het aandeel Apple beter presteerde dan tweederde van de andere bedrijven in de S&P 500-index de laatste drie jaar.

Belasting

Van de 135 miljoen dollar, heeft hij al 71 miljoen dollar afgestaan om belastingafdrachten te dekken. 36 miljoen dollar aan aandelen werden verkocht en de rest van de aandelen houdt hij langer vast.

De aandelen zijn onderdeel van een beloningspakket voor Cook waarmee hij tot 2021 ongeveer zeven miljoen aandelen zou kunnen krijgen, als hij tenminste alle doelen haalt. Hij is nu ongeveer halverwege dat aantal.

Het overgrote deel van de beloning van Cook komt voort uit deze aandelenbeloningen. Hij kreeg in het laatste complete fiscale boekjaar een salaris inclusief bonus van 10 miljoen dollar.