De economische ontwikkelingen van de afgelopen maanden verschaffen de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, steeds sterkere argumenten voor een renteverhoging.

Dat heeft Fed-president Janet Yellen vrijdag gezegd.

In een toespraak bij de jaarlijkse top van centrale bankiers in Jackson Hole noemde Yellen onder meer de sterk aantrekkende consumptie en het aanhoudende herstel van de werkgelegenheid als bewijs dat het nog altijd goed gaat met 's werelds grootste economie. Ook de inflatie kruipt richting de doelstelling van de Fed.

De Fed verhoogde in december vorig jaar voor het eerst in jaren zijn belangrijkste rentetarief. Destijds werd verwacht dat gedurende 2016 de rente verder zou worden verhoogd, na jaren waarin die bijna op het nulpunt werd gehouden om de economie te laten herstellen van de financiële en economische crisis.

Hevige turbulentie op de financiële markten weerhield de Fed tot dusver echter van een volgende renteverhoging. Maar nu uit recente cijfers blijkt dat de Amerikaanse economie zich bij de forse tegenwind in de eerste helft van het jaar vrij goed staande heeft gehouden, gaan veel economen ervan uit dat de centrale bank later dit jaar wel tot een volgende verhoging besluit.

Andere Fed-bestuurders dan Yellen grepen publieke optredens in de afgelopen weken ook al om de markt voor te bereiden op een renteverhoging. De president zelf hamerde de laatste keer dat zij in het openbaar sprak, ruim twee maanden geleden, nog vooral op de risico's voor de economische groei.