De aandelenmarkten in New York verloren vrijdag licht terrein. Beleggers kauwden op weinig eenduidige uitlatingen van twee topbestuurders van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, over het rentebeleid in de nabije toekomst.

Beleggers verwerkten de woorden van Fed-president Janet Yellen, die voorzichtig zinspeelde op een spoedige renteverhoging. Vicevoorzitter Stanley Fischer ging later een stap verder. Hij zei tegen CNBC dat ook een tweede verhoging dit jaar tot de mogelijkheden behoort.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,7 procent hoger op 453,01 punten. De MidKap eindigde nagenoeg vlak op 644,94 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,3 tot 0,8 procent hoger de handel uit.

Koploper bij de Amsterdamse hoofdfondsen was Gemalto met een winst van 6,5 procent. De specialist in digitale beveiliging boekt in de eerste jaarhelft meer winst op een stabiele omzet, en herhaalde zijn winstdoelstelling voor volgend jaar. Sterkste daler in de AEX was de Nederlands-Belgische supermarktcombinatie Ahold Delhaize met een min van 0,4 procent.

De Dow-Jonesindex met daarin de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen eindigde op 18.395,40 punten, een verlies van 0,3 procent. De bredere S&P 500 zakte 0,2 procent tot 2169,04 punten. Alleen de technologiegraadmeter noteerde en klein plusje, van 0,1 procent, en sloot op 5218,92 punten.

Fed-president Janet Yellen zei in haar toespraak voor de jaarlijkse top van centrale bankiers in Jackson Hole dat de kans op een renteverhoging de afgelopen maanden is toegenomen. Maar of de Fed al komende maand in actie verwacht te komen, viel uit haar woorden niet op te maken.

Heel wat stelliger was naderhand vicevoorzitter Stanley Fischer. Voor de camera van CNBC stipte hij zelfs de mogelijkheid aan dat de rente dit jaar nog nog twee keer wordt verhoogd, te beginnen in september.

Een hogere rente is in de regel niet goed voor de aandelenhandel. Maar de laatste jaren werd de rente extreem laag gehouden om het economisch herstel te stimuleren. Daarom wordt een verhoging ook gezien als een teken dat de Amerikaanse economie er weer beter voor staat. Met twee rentestappen in 2016 werd tot dusver echter nauwelijks meer rekening gehouden.

Beleggers kregen kort na de opening ook cijfers voorgeschoteld over het consumentenvertrouwen. Volgens een definitieve meting van de universiteit van Michigan is dat afgelopen maand licht afgenomen, tot het laagste niveau in vier maanden.

Telecomconcern Verizon was de sterkste daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 1,3 procent. Fastfoodketen McDonald's verloor 0,9 procent. Farmaceut Merck was de sterkste stijger in de Dow met een winst van 0,9 procent, gevolgd door chipmaker Intel die er 0,5 procent bij kreeg..

De toegenomen kans op een Amerikaanse renteverhoging zette ook de euro onder druk. De munt werd verhandeld voor 1,1195 dollar, tegen 1,1240 aan het einde van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 47,29 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper en kostte per vat 49,64 dollar.

De euro verloor na de speech van Yellen even flink terrein op de dollar, maar dat effect was van korte duur. De Europese eenheidsmunt noteerde rond 17.10 uur een koers van 1,1280 dollar, net zoveel als bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op donderdag.