De Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA) laat de vijftig eigen Boeing 787 Dreamliners voorlopig aan de grond. Er zijn problemen met de motoren van het merk Rolls-Royce.

Ingenieurs van ANA en Boeing ontdekten de problemen bij een inspectie na een incident in februari, meldt The Guardian vrijdag. Een Dreamliner van ANA moest toen terugkeren naar Kuala Lumpur, omdat een van de motoren oververhit was geraakt.

Het bedrijf moest vrijdag al negen vluchten annuleren. Hierdoor werden meer dan drieduizend passagiers gedupeerd. Dit kostte ANA zo'n 55 miljoen yen (bijna 485.000 euro) aan inkomsten.

Vanwege de problemen worden tot het einde van september waarschijnlijk minstens 350 binnenlandse vluchten van ANA geannuleerd. Het bedrijf wil een belangrijk onderdeel van de motoren vervangen. Mogelijk gebeurt dit bij alle Dreamliners.

Rolls-Royce zegt andere luchtvaartmaatschappijen met dezelfde motoren te hebben ingelicht. Het bedrijf zal het onderdeel van de motor nog voor het einde van dit jaar verbeteren. Zowel Rolls-Royce als Boeing werken met ANA samen om de problemen op te lossen. Japan Airlines heeft ook dertig Dreamliners, maar daar zitten andere motoren in.

Problemen

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met dit toestel. ANA was de eerste en ook grootste afnemer van de Dreamliner. De eerste commerciële vlucht van eind 2011 was al drie jaar later dan aanvankelijk gepland.

Er waren onder meer problemen met lekkende vloeistoffen, accu's die in brand vlogen en remsystemen die niet naar behoren werkten. In januari 2013 moest een ANA-toestel een noodlanding maken, omdat het rookalarm in de cockpit af ging.

De Dreamliner is van lichtgewicht materialen gemaakt en is daardoor zuiniger. Ook is het toestel minder onderhoudsgevoelig. Boeing heeft tot afgelopen maand orders voor 1.161 Dreamliners ontvangen. Er zijn tot nu toe 445 afgeleverd.