Het grootste pensioenfonds ter wereld, het Government Pension Investment Fund (GPIF) in Japan, heeft in het afgelopen kwartaal ruim 5,2 biljoen yen (ruim 46 miljard euro) op investeringen verloren.

De opbrengsten van investeringen werden tenietgedaan door dalende aandelenkoersen en een verdere waardestijging van de yen, meldt persbureau Bloomberg vrijdag.

GPIF heeft in het tweede kwartaal 3,9 procent verloren op investeringen. De bezittingen van het fonds daalden daarmee naar 129,7 biljoen yen. Eerder probeerde het fonds het tij te keren door meer in aandelen te beleggen en minder in staatsleningen.

"We investeren met een langetermijnvisie", stelt president Norihiro Takahashi vrijdag in een persverklaring. "Zelfs als de marktprijzen op de korte termijn fluctueren, zal dit pensioendeelnemers niet raken. We versterken ook het risicomanagement en gaan door met het aannemen van experts." 

Het fonds is verder optimistischer over het rendement van het huidige kwartaal.

Logisch

"Aangezien de investeringen van het fonds verbonden zijn met de bewegingen op de financiële markten, is het logisch dat dit zou gebeuren. Het heeft geen zin om hier met een kortetermijnblik naar te kijken", zegt marktstrateeg Ayako Sera tegen Bloomberg

"GPIF is zo groot dat de verliezen gigantisch lijken, ook al volgen de fluctuaties in de investeringen gewoon de markt."