De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag met winst het weekeinde ingegaan.

De handel verliep rustig maar kreeg tegen het einde een duwtje in de rug van Fed-president Janet Yellen. Zij zinspeelde op een spoedige renteverhoging in de Verenigde Staten.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,7 procent hoger op 453,01 punten. De MidKap eindigde nagenoeg vlak op 644,94 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,3 tot 0,8 procent hoger de handel uit.

In een toespraak bij de jaarlijkse top van centrale bankiers in Jackson Hole zei Yellen dat de Amerikaanse economie zich op vrijwel alle fronten goed blijft ontwikkelen. Dat verschaft de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, steeds sterkere argumenten om de rente te verhogen.

Koploper bij de Amsterdamse hoofdfondsen was Gemalto met een winst van 6,5 procent. De specialist in digitale beveiliging boekt in de eerste jaarhelft meer winst op een stabiele omzet, en herhaalde zijn winstdoelstelling voor volgend jaar. Sterkste daler in de AEX was de Nederlands-Belgische supermarktcombinatie Ahold Delhaize met een min van 0,4 procent.

Damrak

Enkele kleinere, aan het Damrak genoteerde bedrijven openden ook de boeken over het afgelopen kwartaal. De cijfers van vastgoedfonds Eurocommercial werden beloond met een winst van 2 procent, die van biotechnologiebedrijf Kiadis Pharma vielen met een verlies van 1,3 procent in minder goede aarde.

Bij de kleinere fondsen was Value8 met een winst van 6,6 procent een opvallende stijger. De investeringsmaatschappij heeft een meerderheidsbelang genomen in de ontwikkelaar van milieuvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen Ceradis. Value8 had al een belang van 33 procent, dat wordt tussen de 55 en 60 procent.

Door op een renteverhoging te hinten zette Yellen wel de euro wat onder druk. De eenheidsmunt werd verhandeld voor 1,1240 dollar, tegen 1,1280 aan het einde van de Eruopese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent naar 47,55 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder en kostte per vat 49,70 dollar.