Het aandeel Ajax staat 5,5 procent in de min nadat de beursgenoteerde voetbalclub in Rusland werd uitgeschakeld in de race voor de groepsfase van de Champions League.

Voor een aandeel in de club werd rond het middaguur 8,51 euro betaald. Een dag eerder stond het aandeel nog op 9 euro.

Ajax verloor woensdag van Rostov met 4-1 nadat in Amsterdam met 1-1 gelijk was gespeeld. De club loopt daarmee enkele miljoenen mis aan reclame-inkomsten. Voor PSV betekent het juist een meevaller van enkele miljoenen.

In het aandeel Ajax wordt niet vaak gehandeld. Dagelijks worden er enkele honderden tot een paar duizend aandelen gekocht en verkocht. Ter vergelijking, er worden dagelijks gemiddeld bijna drie miljoen aandelen Ahold verhandeld. 

Overigens is het niet de grootste koersuitslag voor het aandeel dit jaar. Toen de strijd om het kampioenschap in de Eredivisie op het hoogtepunt stond eind april en begin mei, steeg het aandeel van 8,46 euro naar 9,50 euro. Na de wedstrijd tegen De Graafschap op zondag maakte het aandeel weer een duikeling naar 8,50 euro. 

10 miljoen euro

Het verschil tussen plaatsing voor de groepsfase Europa League of de groepsfase Champions League bedraagt zo’n 10 miljoen euro. De Amsterdammers zouden 12 miljoen euro krijgen bij deelname aan de Champions League. Het bereiken van de groepsfase Europa League, waartoe Ajax nu is veroordeeld, levert 'slechts' 2,4 miljoen euro op.

Een zege in de play-offs had Ajax nog eens 2 miljoen opgeleverd. De verliezers van de play-off krijgen van de UEFA een compensatie van 3 miljoen euro.

TV-gelden

Daarnaast liggen de tv-gelden in de Champions League veel hoger dan in de Europa League. Het bedrag dat alle clubs verdelen in de Champions League is vastgesteld op 482,9 miljoen euro. Afhankelijk van welke clubs zich plaatsen uit de diverse landen wordt de verdeelsleutel opgemaakt.

Voor Ajax is al uit te rekenen dat de club ongeveer 2 miljoen euro aan tv-gelden misloopt.

In de Europa League is de tv-pot een stuk kleiner, terwijl het aantal deelnemende clubs hoger is. Er is 83,5 miljoen euro te verdelen onder alle teams. Vrijdag om 13.00 uur is de loting voor de groepsfase van de Europa League.