De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met verlies de handel uitgegaan. In Amsterdam was het aandeel van fusiebedrijf Ahold Delhaize de sterkste stijger onder de hoofdfondsen na de publicatie van de kwartaalcijfers van Ahold.

Verder zijn beleggers in afwachting van de speech van Fed-president Janet Yellen, vrijdag op de topconferentie van centrale bankiers in Jackson Hole.

De AEX-index sloot uiteindelijk 0,5 procent lager op 449,94 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 644,70 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,9 procent.

Het aandeel Ahold Delhaize boekte een winst van 0,6 procent. Ahold wist afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet te behalen dan een jaar eerder. De resultaten verbeterden daarbij in alle markten waar het onlangs met het Belgische Delhaize gefuseerde supermarktconcern actief is.

Vanaf volgend kwartaal worden de resultaten van het gehele fusiebedrijf gemeld, in plaats van de losse delen.

Intertrust

In de MidKap verloor Intertrust 1,4 procent. De financieel dienstverlener zag de omzet in het eerste halfjaar groeien. Daarbij verwacht het bedrijf geen negatieve gevolgen te ondervinden van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Verder kelderde effectendienstverlener Kas Bank ruim 10 procent. Kas Bank zag de winst in de eerste helft van het jaar verdampen en schrapte het interim-dividend. Kas Bank heeft veel last van moeilijke marktomstandigheden door onder meer de lage rente.

Sportschoolketen Basic-Fit (min 0,7 procent), investeerder Kardan (min 19,5 procent) en funderingsbouwer Sif (min 1,2 procent) openden ook de boeken.

Ajax

Verder verloor het aandeel Ajax bijna 4 procent. De enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland wist zich woensdagavond niet te plaatsen voor de lucratieve Champions League. Ook zag de club doelman Jasper Cillessen voor circa 15 miljoen euro vertrekken naar FC Barcelona.

Volkswagen verloor in Frankfurt 1,8 procent aan beurswaarde. Naar verluidt staat de automaker op het punt een schikking te treffen met circa 650 gedupeerde Volkswagendealers in de VS in de nasleep van het dieselschandaal.

De euro werd voor 1,1279 dollar verhandeld, tegen 1,1252 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 47,04 dollar. Brent werd 0,9 procent duurder op 49,45 dollar per vat.