De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag kort voor het einde van een weinig enerverende handelsdag licht in de min. Beleggers hadden bij gebrek aan richtinggevend nieuws de blik vooral op later in de week gericht. Dan houdt Fed-president Janet Yellen een speech op de topconferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole.

Bij gebrek aan richtinggevend nieuws bleef de markt wachten op de speech die Fed-president Janet Yellen eind deze week houdt op de topconferentie van centrale bankiers in Jackson Hole.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,3 procent lager op 18.487 punten. De S&P 500 zakte 0,5 procent naar 2175 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq gaf 0,8 procent prijs tot 5216 punten.

Yellen werpt mogelijk meer licht op een eventuele renteverhoging volgende maand. Andere Fed-bestuurders wezen de afgelopen dagen nadrukkelijk op die mogelijkheid. In de markt wordt de kans op een rentestap inmiddels geschat op 28 procent, maar de meeste Fed-watchers rekenen op een verhoging in december.

Woningmarkt

De Amerikaanse branchevereniging van makelaars kwam met teleurstellende cijfers over de Amerikaanse woningmarkt. De verkoop van bestaande woningen daalde in juli met 3,2 procent ten opzichte van de voorgaande maand, waar economen uitgingen van een min van 1,1 procent. Een dag eerder kwam er nog goed nieuws over de verkoop van nieuwbouwwoningen.

Bij de bedrijven ging kledingfabrikant Express flink onderuit. De onderneming stelde teleur met haar kwartaalcijfers en verwachtingen en verloor bijna een kwart van zijn beurswaarde.

Ook Garmin ging naar beneden. De maker van navigatieapparatuur en sporthorloges leverde 6 procent in na een afwaardering door Goldman Sachs.

De olieprijzen gingen omlaag nadat bekend werd dat de voorraden ruwe olie meer stegen dan verwacht. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,9 procent naar 46,69 dollar. Een vat Brent-olie werd 2,1 procent goedkoper op 48,91 dollar.

De euro werd voor 1,1263 dollar verhandeld, tegen 1,1252 dollar bij het slot van de Europese beurzen.