De AEX in Amsterdam is woensdag vlak gesloten na een rustige handelssessie. Beleggers moesten het doen zonder groot richtinggevend nieuws.

Op de Europese beurzen leverden vooral grondstoffengerelateerde fondsen in. Financiële aandelen deden het relatief goed.

De AEX sloot vlak op 452,17 punten. De MidKap noteerde 0,3 procent hoger op 649,86 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen ieder 0,3 procent. De beurs in Londen verloor 0,5 procent.

In de AEX was Philips de grootste stijger, met een winst van 1,7 procent. Verzekeraar NN en ING stonden met plussen van 1 procent ook in de bovenste regionen. ArcelorMittal verloor met 2,1 procent het meest van de hoofdfondsen.

Banken

Elders in Europa waren banken ook in trek. Zo kregen BNP Paribas en Société Générale er 1,7 tot 2,6 procent bij op de beurs van Parijs. In Milaan dikte Unicredit 8 procent aan. Deutsche Bank en Commerzbank stegen in Frankfurt 2,3 en 3,2 procent.

Verzekeraar Delta Lloyd stond met een plus van 1,4 procent bij de grootste stijgers in de MidKap. Branchegenoot ASR opende de boeken en leverde bij de lokale fondsen na een aanvankelijke winst uiteindelijk 1,6 procent in, ondanks kwartaalresultaten die door analisten als solide werden bestempeld.

Bij de kleinere fondsen in Amsterdam sloot het aandeel Van Lanschot op hetzelfde peil als een dag eerder. De bank wist zijn winst in de eerste jaarhelft praktisch gelijk aan een jaar eerder te houden. Wel groeide het beheerd vermogen.

Glencore

Grondstoffenhandelaar Glencore verloor in Londen 3,1 procent. Het bedrijf zag afgelopen halfjaar twee derde van zijn winst verdampen door dalende prijzen. Sectorgenoten als Rio Tinto, BHP Billiton en Antofagasta leverden 2,5 tot 3,8 procent in.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3,2 procent naar 46,56 dollar. Brent werd 2,3 procent goedkoper bij 48,82 dollar per vat. De euro werd voor 1,1252 dollar verhandeld, tegen 1,1315 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.