De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft het beste jaar uit zijn 95-jarige geschiedenis achter de rug.

Het bedrijf laat ook zijn aandeelhouders delen in de feestvreugde. Zij mogen voor het eerst sinds 2009 op een winstuitkering rekenen.

Kostenbesparingen in combinatie met lage brandstofprijzen stelden Qantas in staat de winst in het eind juni afgesloten boekjaar stevig op te voeren.

De luchtvaartmaatschappij rapporteerde woensdag een winst voor belastingen en eenmalige posten van omgerekend ruim 1 miljard Australische dollar. Dat is bijna 60 procent meer dan een jaar eerder.

Gesneden

Onder leiding van topman Alan Joyce heeft Qantas de afgelopen jaren flink gesneden in zijn vluchtaanbod, en personeelsbestand.

Ook werden veel orders voor nieuwe vliegtuigen uitgesteld of geannuleerd. Eerder deze maand nog zette het bedrijf een streep door een order voor acht A380's die het nog had uitstaan bij fabrikant Airbus.

In plaats van het grootste passagierstoestel ter wereld, waarvan het in 2008 een van de eerste gebruikers was, ziet Qantas meer brood in de Boeing 787 Dreamliner. Dat is een kleiner, maar zuiniger toestel dan de A380. Qantas heeft er daar elf van rondvliegen bij budgetdochter Jetstar en neemt er zelf volgend jaar acht in ontvangst.

Daarnaast heeft het bedrijf opties om nog eens 45 Dreamliners aan te schaffen. Joyce liet woensdag weten niet uit te sluiten dat die allemaal worden benut. Met die toestellen kunnen tegen veel lagere kosten rechtstreekse vluchten van Australië naar Europa en Noord-Amerika worden aangeboden.