Het conflict dat Volkswagen uitvecht met een van zijn toeleveranciers raakt de komende week de productie in zes Duitse fabrieken van de automaker. 

De productie van de modellen Golf en Passat valt stil, terwijl ook het werk aan onder meer chassis- en motoronderdelen wordt getroffen.

Ongeveer 27.700 werknemers krijgen last van de maatregelen die worden getroffen om het gebrek aan onderdelen op te vangen, meldde Volkswagen maandag. Dit komt onder meer omdat hun werktijden worden ingekort.

De problemen bij Volkswagen zijn ontstaan door een betalingsconflict met Prevent Group, dat eigenaar is van twee bedrijven die materiaal voor stoelen en onderdelen van versnellingsbakken leveren. Die staakten vorige week hun leveringen aan Volkswagen.

Het conflict raakte vorige week al de productie in vier Duitse fabrieken van Volkswagen. Analisten schatten dat de ruzie het concern 50 tot 100 miljoen euro per week kan kosten.

Oplossing

De Duitse regering roept de autofrabrikant en zijn leveranciers op om snel tot een oplossing te komen, meldt Der Spiegel maandag. "Het gaat om duizenden arbeidsplaatsen die mogelijk door de werktijdverkorting geraakt worden. Ze hebben een grote verantwoordelijkheid om de problemen zo constructief mogelijk aan te pakken", zegt een woordvoerder van het ministerie.

"We gaan ervan uit, en verwachten ook, dat de betrokken bedrijven de kwestie zo snel mogelijk kunnen oplossen", aldus de woordvoerder.