Amerikaanse veiligheidsautoriteiten hebben geen bezwaar tegen de overname van de producent van landbouwbestrijdingsmiddelen Syngenta door het Chinese staatsbedrijf ChemChina. 

Dat maakten beide bedrijven maandag bekend.

Het Zwitserse Syngenta haalt ruim een kwart van zijn omzet in de Verenigde Staten. De overname maakt van ChemChina 's werelds grootste producent van pesticiden, wat tot zorgen heeft geleid bij Amerikaanse politici.

Diverse senatoren uit agrarische staten riepen de overheid eerder dit jaar op de gevolgen van de deal voor de landbouwsector en de voedselveiligheid goed te bestuderen.

Grootste ooit

De Committee on Foreign Investment, die buitenlandse investeringen in de VS kan tegenhouden als die te risicovol worden geacht, heeft echter geen probleem met de miljardentransactie. Met een prijs van 43 miljard dollar is de aankoop van Syngenta de grootste overname door een Chinees bedrijf ooit.

De deal wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond. Daarvoor moet nog wel toestemming worden verkregen van mededingingsautoriteiten in verschillende landen.