De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met verlies de handel uitgegaan. Beleggers moesten het doen met een nagenoeg lege agenda.

De lagere olieprijs drukte daarbij het sentiment. Mede daardoor behoorden grondstofbedrijven tot de opvallendste dalers.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 0,2 procent op 447,63 punten. De MidKap steeg 0,2 procent naar 643,73 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,5 procent omlaag.

Staalproducent ArcelorMittal was de sterkste daler onder de hoofdfondsen in Amsterdam met een min van 2,1 procent.

Shell

Shell behoorde met een verlies van 0,9 procent ook tot de sterkste dalers, mede door de dalende olieprijs. Amerikaanse olie werd krap 3 procent goedkoper op 47,09 dollar per vat. De prijs van Brent zakte 2,9 procent naar 49,40 dollar per vat.

Ook elders in Europa leverden grondstofbedrijven in. Zo verloren oliebedrijven Total en BP tot 1,5 procent. Verder gingen mijnbouwbedrijven en grondstofhandelaren als Antofagasta, BHP Billiton, Rio Tinto en Glencore tot 3,5 procent onderuit in Londen. In Frankfurt behoorde staalproducent Thyssenkrupp met een verlies van 3 procent tot de sterkste dalers.

Syngenta

In Zürich werd Syngenta bijna 11 procent meer waard. Het Chinese staatsbedrijf ChemChina heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse veiligheidsautoriteiten voor de miljardenovername van de Zwitserse producent van landbouwbestrijdingsmiddelen.

In Parijs profiteerde supermarktconcern Carrefour (plus 2,7 procent) van een adviesverhoging.

Federal Reserve

In de markten wordt verder uitgekeken naar de topconferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole later deze week. Fed-president Janet Yellen houdt daar vrijdag een speech, waarbij mogelijk wat meer duidelijk wordt over de mogelijke timing van de volgende rentestap in de VS.

Fed-vicepresident Stanley Fischer liet in de aanloop naar Jackson Hole weten dat de economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten al nagenoeg voldoen aan de doelen die de Fed met zijn monetaire beleid nastreeft. Die uitspraak werd opgevat als hint dat de Amerikaanse rente mogelijk toch al vrij snel verder zal worden verhoogd.

De euro was bij de slotbel 1,1321 dollar waard tegen 1,1325 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.