'Federal Reserve verhoogt rente mogelijk volgende maand al'

De Federal Reserve (Fed), het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, verhoogt het belangrijkste rentetarief mogelijk al komende maand.

Dat zegt William Dudley, voorzitter van de Fed in de staat New York dinsdag tegen de Amerikaanse zender Fox Business, meldt persbureau Bloomberg

Dudley is vice-voorzitter van de commissie van de Federal Reserve die beslissingen neemt over rentestanden. Op 20 en 21 september komt de commissie weer bijeen voor een vergadering.

"We zijn nu dichter bij het punt waarop het volgens mij passend is om de rente verder te verhogen", aldus Dudley. "Ik denk dat het mogelijk is", was zijn reactie op de vraag of de commissie bij de volgende vergadering voor een verhoging zou stemmen.

Volgens hem onderschatten investeerders de mogelijkheid van hogere kosten voor het lenen van geld. Het lijkt erop dat investeerders tussen nu en het einde van 2016 slechts één verhoging verwachten. Dudley denkt dat deze inschatting niet goed is en dat de markt er ten onrechte van uitgaat dat verdere renteverhogingen niet nodig zijn.

De Fed verhoogde in december 2015 voor het eerst in bijna tien jaar de rente. Sindsdien is het tarief niet meer aangepast. Het renteniveau ligt tussen de 0,25 procent en 0,5 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie