De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met records gesloten. De drie graadmeters in New York gingen donderdag al voor het eerst sinds 1999 tegelijk met records de handel uit en herhaalden dat kunstje met dank aan onder meer de hogere grondstoffenprijzen. Beleggers verwerkten verder onder meer overnamenieuws.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 18.636,05 punten.

De breed samengestelde S&P 500 steeg ook 0,3 procent tot 2190,15 punten. De S&P stond tussentijds op bijna 1,1 procent winst, waarmee de dertiende dag met een tussentijdse recordstand sinds juli werd genoteerd.

Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,6 procent tot 5262,02 punten.

Energiebedrijven als Chesapeake en Transocean profiteerden van de hogere olieprijzen met winsten van respectievelijk 9,6 en 5,4 procent. De olieprijzen gingen omhoog door speculatie over een bevriezing van de productie. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3 procent naar 45,81 dollar. De prijs van Brent steeg eveneens 3 procent naar 48,39 dollar.

Overnames

Honeywell boekte een winst van 0,6 procent. Het industrieel conglomeraat zou van plan zijn JDA Software over te nemen voor 3 miljard dollar. Ook waterbedrijf Xylem bewoog op overnamenieuws. Het bedrijf maakte bekend de maker van slimme meters Sensus over te nemen voor 1,7 miljard dollar en steeg daarop 3,8 procent.

Vastgoedinvesteerder Mid-America Apartment Communities leverde 4,9 procent in nadat het had bekendgemaakt branchegenoot Post Properties over te willen nemen voor een bedrag van vier miljard dollar. Post Properties steeg 9,4 procent in waarde.

Technologie

Verder richtten beleggers zich onder meer op technologiefondsen. Apple dikte 1,2 procent aan. Topman Tim Cook zei in een interview met de Washington Post dat er achter de schermen veel gebeurt rondom virtual reality en augmented reality. Twitter was in trek na berichten dat de app door Apple ingebouwd wordt in Apple TV. Het aandeel werd 6,8 procent meer waard.

Gamebedrijf Activision Blizzard (plus 0,8 procent) profiteerde van een kapitaalinjectie van miljardair Daniel Loeb. Via zijn investeringsfonds schafte Loeb 3 miljoen aandelen aan van de maker van populaire games als Call of Duty en Destiny.

De euro was 1,1186 dollar waard tegenover 1,1197 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.