Aegon gaat verder bezuinigen na tegenvallende kwartaalcijfers

Na tegenvallende kwartaalresultaten neemt verzekeraar Aegon verdere maatregelen om zijn winstgevendheid te verbeteren. Het bedrijf gaat bestaande bezuinigingen opvoeren. 

Aegon had afgelopen maanden last van de lage rente en onverwacht hoge claims in de Verenigde Staten. Mede daardoor zakte de onderliggende brutowinst in het tweede kwartaal met 6 procent naar 435 miljoen euro, zo meldt het bedrijf donderdag. 

Een eerder gemeld groot boekverlies op de verkoop van de Britse lijfrenteportefeuille zorgde onder de streep voor een nettoverlies van 385 miljoen euro.

"De resultaten voldeden niet aan onze verwachtingen", stelt bestuursvoorzitter Alex Wynaendts in een toelichting. "We nemen extra maatregelen om de winstgevendheid in de toekomst te verbeteren." Om dit te bereiken wordt het bestaande bezuinigingsprogramma uitgebreid.

Besparingsmogelijkheden

"We kijken naar besparingsmogelijkheden in het hele bedrijf", lichtte Wynaendts telefonisch toe. "We kijken naar ons productaanbod, naar mogelijkheden om efficiënter te werken en de mogelijkheden om technologie beter in te zetten. Zeker in de VS nemen we ook ons vestigingsbeleid onder de loep.''

Om minder kwetsbaar te worden voor de lage rente wil Aegon zich meer ontwikkelen tot een financieel dienstverlener. In dat kader kondigde het donderdag de overname aan van het Britse Cofunds, dat via een digitaal platform alle mogelijke financiële diensten aanbiedt.

Aegon betaalt 140 miljoen pond voor het bedrijf en wint daarmee onder meer 750.000 Britse klanten, die worden overgezet naar het digitale platform van Aegon.

Wynaendts benadrukt verder dat Aegon ondanks de lastige marktomstandigheden zijn kapitaalpositie heeft versterkt.

Of de stijgende lijn op dit vlak de komende tijd is door te trekken, valt volgens de topman niet te voorspellen. ''We leven in heel onzekere tijden, met een bijzonder lage rente. Dat is slecht voor verzekeraars en spaarders en zorgt voor onrust in de hele economie.''

Lees meer over:
Tip de redactie