De AEX-index in Amsterdam is woensdag met verlies de handel uitgegaan. Daarmee deed de graadmeter weer een stapje terug na de stevige winst een dag eerder.

Elders in Europa kleurden de graadmeters overwegend rood. Corbion wist op het Damrak de aandacht op zich gericht nadat het de boeken opende.

De AEX-index sloot uiteindelijk met een verlies van 0,4 procent op 452,01 punten. De MidKap verloor een fractie tot 641,96 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt sloten 0,4 procent lager. Londen eindigde met een winst van 0,2 procent.

Corbion verloor in de MidKap 0,5 procent en werd daarmee uiteindelijk niet beloond voor zijn kwartaalresultaten. De producent van voedingsingrediënten en chemicaliën heeft de omzet in het eerste halfjaar licht zien toenemen. Ook het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten lag hoger dan een jaar eerder.

Boskalis

Boskalis was in de AEX de sterkste stijger met een winst van 1,9 procent. Philips boekte 1,5 procent winst na een adviesverhoging door UBS.

ArcelorMittal verloor 3,5 procent en sloot daarmee de rij onder de hoofdfondsen in Amsterdam. De Duitse branchegenoot Salzgitter kwam met cijfers. De winst en omzet van dat concern zijn gedaald in de eerste helft van dit jaar, maar Salzgitter gaf aan wel de eerste positieve effecten te zien van Europese maatregelen tegen het dumpen van goedkoop Chinees staal op de Europese markt. Salzgitter zakte in Frankfurt 6,6 procent. ThyssenKrupp verloor 3 procent.

E.ON

Energieconcern E.ON behoorde samen met branchegenoot RWE tot de sterkste dalers in Frankfurt. E.ON schreef over de eerste jaarhelft dieprode cijfers vanwege grote afschrijvingen op zijn gas- en kolencentrales en werd daarop door beleggers bijna 8 procent lager gezet. RWE leverde 3,7 procent in.

Het Britse beveiligingsbedrijf G4S sprong in Londen ruim 16 procent omhoog, geholpen door sterke cijfers en het handhaven van het dividend. In Zürich won Adecco 2,7 procent. Het grootste uitzendbedrijf ter wereld heeft in het tweede kwartaal meer winst en omzet geboekt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,9 procent naar 41,95 dollar, terwijl Brent 1,8 procent goedkoper werd bij 44,16 dollar per vat. De euro werd voor 1,1169 dollar verhandeld, tegen 1,1110 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.