De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met duidelijke winsten gesloten. Beleggers reageerden enthousiast op de sterke groei van de Amerikaanse arbeidsmarkt, die eerder op de dag werd gemeld.

De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent in de plus op 18.543,53 punten. De brede S&P 500 klom 0,9 procent naar 2182,87 punten. De Nasdaq sloot met 5221,12 punten 1,1 procent boven de slotstand van donderdag. De technologiegraadmeter naderde daarmee het absolute record dat tussentijds op 20 juli vorig jaar werd bereikt en haalde de hoogste slotstand ooit.

Uit een eerste schatting beek voorbeurs dat afgelopen maand opnieuw aanzienlijk meer banen zijn gecreëerd in de Amerikaanse economie dan verwacht. Bovendien bleek de toch al sterke banengroei van juni volgens een nieuwe schatting nog iets groter dan eerder werd gedacht.

Farmaceuten hoorden bij de blikvangers op Wall Street, nadat Bristol-Myers Squibb had aangegeven dat een van zijn medicijnen niet door een test op het gebied van longkanker is gekomen. Het bedrijf zag 16 procent aan beurswaarde verdampen en leed daarmee zijn grootste koersverlies in veertien jaar. De koers van Merck, dat een concurrerend middel maakt, vloog daarentegen 10 procent omhoog. Daarmee was dat bedrijf veruit de grootste winnaar in de Dow Jones.

Het enthousiasme over het banencijfer werkte verder door in een reeks sectoren. Daarbij stonden onder meer tech- en internetfondsen in het zonnetje, mede dankzij de stevige kwartaalresultaten die veel toonaangevende bedrijven de afgelopen tijd hebben gepresenteerd. Zo stond Apple in de bovenste regionen van de Dow, met een winst van 1,5 procent. Buiten de lijst met hoofdfondsen won Netflix bijna 4 procent.

Internetreisbedrijf Priceline werd 4 procent meer waard, dankzij onverwacht sterke kwartaalcijfers. Het aantal hotelboekingen via de sites van het bedrijf nam de afgelopen maanden toe, waarbij de gevolgen van de terroristische aanslagen in Europa beperkt bleven.

Ook financiële bedrijven waren in trek. De banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase wonnen bijna 3 procent, terwijl creditcardmaatschappij American Express er 2,5 procent bij kreeg.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent naar 41,90 dollar. De euro werd voor 1,1090 dollar verhandeld, tegen 1,1080 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.