De Europese beurzen zijn vrijdag met winst gesloten, geholpen door de sterke groei van de Amerikaanse arbeidsmarkt. 

De werkgelegenheid in de grootste economie van de wereld nam in juli aanzienlijk sterker toe dan verwacht. In Amsterdam was optiekbedrijf GrandVision de grote uitblinker dankzij goede halfjaarcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent hoger op 448,12 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 626,62 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 1,5 procent.

De banengroei in de Verenigde Staten kwam uit op 255.000, terwijl economen hadden gerekend op 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Ook werd de groei in juni naar boven bijgesteld.

GrandVision 

GrandVision boekte ruim 7 procent koerswinst en was daarmee aanvoerder van de MidKap. Het moederbedrijf van onder meer de winkelketens Pearle en EyeWish zag zijn omzet groeien, onder meer door de opening van ruim honderd nieuwe winkels. Ook werd geprofiteerd van extra verkoopdagen in de afgelopen periode.

Grootste stijger in de hoofdindex was verzekeraar Aegon, die 4,6 procent won. Digitaal beveiliger Gemalto stond onderaan in de AEX met een min van 3 procent.

Fagron 

Fagron opende ook de boeken. Wisselkoersen zaten de toeleverancier aan apotheken in de eerste zes maanden van het jaar onder meer dwars. Het aandeel zakte 1,6 procent.

Het Belgische vastgoedbedrijf WDP, dat ook een notering heeft in Nederland, voerde zijn winstverwachting op. Ook de dividendprognose ging omhoog. Maar analisten van KBC verlaagden het beleggingsadvies voor het aandeel na de recente koerswinst. WDP verloor in de MidKap 1,5 procent.

Allianz 

In Frankfurt openden verzekeraar Allianz (min 1,4 procent) en modebedrijf Hugo Boss (plus 7,4 procent) de boeken. Ook Royal Bank of Scotland presenteerde zijn kwartaalresultaten en zakte daarop ruim 7 procent in Londen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent naar 41,35 dollar. Brent ging 1,2 procent omlaag tot 43,74 dollar. De euro noteerde 1,1080 dollar, tegen 1,1131 dollar bij het Europese slot op donderdag.