Rechtszaken hebben Royal Bank of Scotland (RBS) de afgelopen drie maanden een flinke kostenpost bezorgd.

De Britse bank was in het tweede kwartaal bijna 1,3 miljard pond (krap 1,2 miljard euro) kwijt aan juridische kosten, onder meer door een voorziening voor een rechtszaak over een aandelenverkoop in 2008.

Het nettoverlies kwam uit op 1,1 miljard pond, tegen een kwartaalwinst van 280 miljoen pond een jaar eerder. Analisten gingen gemiddeld uit van een verlies van 247 miljoen pond.

De bank wacht sinds zijn redding door de overheid tijdens de crisis nog op zijn eerste jaarwinst en maakt zich op voor een tegenvaller door een Amerikaanse schikking over de verkoop van hypotheekeffecten. Ook de verlaagde rente door de Bank of England zet de winstgevendheid onder de druk. Daarnaast laat de verkoop van consumentenbank Williams en Glyn op zich wachten.

Brexit

Daar komt de onrust door de Brexit nog eens bovenop, zei topman Ross McEwan, die benadrukte dat het niet zeker is of de doelstellingen voor 2019 zullen worden gehaald. ''De stem om de Europese Unie te verlaten zorgt voor onzekerheid." Hij benadrukte dat de bank in staat is om ''elke economische tegenslag'' te weerstaan.

RBS is de slechtst presterende Britse leningenverstrekker dit jaar, met een koersverlies van 36 procent. Het aandeel duikelde met name na het Brexitreferendum op 23 juni. De bank is nog altijd voor 72 procent in handen van de Britse belastingbetaler en er is nog geen datum voor een verkoop van de staatsdeelneming.