UniCredit, de grootste bank van Italië, heeft de winst afgelopen kwartaal met ruim 75 procent weten te verhogen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Het financiële concern profiteerde van lagere kosten en de verkoop van zijn belang in de Europese tak van creditcardmaatschappij Visa.

De nettowinst kwam uit op 916 miljoen euro, tegen 522 miljoen een jaar eerder. Het van de hand doen van de deelneming in Visa bracht 216 miljoen euro in het laatje. Daarbij wist de bank de hoeveelheid slechte leningen, een groot probleem in de Italiaanse bankensector, terug te dringen.

De onlangs aangetreden nieuwe topman Jean Pierre Mustier staat onder grote druk om de financiële positie van de bank te verbeteren. Dat is nodig, want UniCredit eindigde vorige week nog als een van de meest kwetsbare banken in de Europese stresstest.

In dit kader kondigde UniCredit woensdag aan zijn activiteiten op het gebied van betaalkaarten in Italië, Duitsland en Oostenrijk af te stoten. De verkoop levert de bank dit jaar een boekwinst op van ongeveer 440 miljoen euro.