ING was woensdag ook in de middaghandel de grote winnaar onder de hoofdfondsen van de beurs in Amsterdam.

Door de forse koerswinst van het zwaargewicht kleurde ook de AEX-index groen. Elders in Europa gingen de graadmeters overwegend omlaag.

De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,5 procent in de plus op 440,66 punten. De MidKap stond 0,5 procent lager op 617,08 punten. De graadmeter in Frankfurt kom 0,1 procent. Parijs en Londen koersten tot 0,4 procent lager.

ING

ING werd met een koerssprong van bijna 9 procent beloond voor onverwacht sterke kwartaalcijfers. De bank haalde vorig kwartaal veel meer winst dan analisten vooraf hadden voorspeld. Daarbij profiteerde ING van een verdere groei in de kredietverlening en betere prestaties op de financiële markten dan in het eerste kwartaal.

De koerswinst van ING, dat dinsdag nog bijna 5 procent aan beurswaarde zag verdampen door de zorgen over de Europese bankensector, hielp ook ABN AMRO vooruit. Die bank noteerde een plus van 2,4 procent.

Naast ING kwam nog een reeks grote Europese banken met kwartaalcijfers. In Milaan presenteerde UniCredit een fors hogere winst dan een jaar eerder. Beleggers waren echter niet onder de indruk en zetten de bank, die afgelopen dagen al stevige koersverliezen moest verwerken, 2,9 procent achteruit.

HSBC

In Londen klom het aandeel HSBC bijna 4,5 procent, ondanks een forse daling van de winst in het afgelopen kwartaal. In Parijs publiceerden onder meer Crédit Agricole (min 0,3 procent) en Société Générale (plus 2,3 procent) hun kwartaalcijfers. Verzekeraar Axa lokte weinig enthousiasme uit met zijn kwartaalresultaten en verloor 2,4 procent in de Franse hoofdstad.

Bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 was Air France-KLM (min 3 procent) de sterkste daler. De aangekondigde staking van grondpersoneel van KLM bezorgt de luchtvaartmaatschappij naar schatting 3 tot 4 miljoen euro schade. Een rechter beslist later op woensdag of de staking mag doorgaan.

Axel Springer

In Frankfurt was mediaconcern Axel Springer een opvallende verliezer met een min van 3,5 procent, ondanks betere resultaten dan een jaar eerder.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 39,84 dollar. Brent werd 0,8 procent duurder, bij 42,13 dollar per vat. De euro noteerde 1,1179 dollar, tegen 1,1225 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.