ING heeft in het tweede kwartaal aanzienlijk meer winst gemaakt dan een jaar eerder. De bank verleende daarbij meer kredieten en boekte betere resultaten op de financiële markten dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

ING meldde woensdag een nettowinst van 1,3 miljard euro voor het tweede kwartaal, tegen 358 miljoen euro een jaar eerder. Destijds werd het resultaat gedrukt door een eenmalige afschrijving. Gecorrigeerd voor incidentele posten liep de winst met ruim een kwart op, naar 1,4 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers sprak in een toelichting van ''uitstekende vooruitgang'' in de eerste helft van dit jaar. De bank blijft naar eigen zeggen echter ''waakzaam'' voor mogelijke politieke risico's en de aanhoudende onzekerheid rond regelgeving.

''De situatie in de wereld is momenteel duidelijk niet stabiel'', zei Hamers in dat verband. ''We zien geopolitieke onrust, toenemende polarisatie in de politiek, de brexit. Daarnaast is er voor ons nog altijd veel onduidelijk op het gebied van nieuwe regelgeving.''

EU

De Britse keuze om de EU te verlaten heeft nog geen directe gevolgen voor ING, dat circa 650 werknemers heeft in Groot-Brittannië. ''We moeten afwachten hoe de relatie met de EU zich ontwikkeld'', zei Hamers over hen. ''Het belangrijkste is dat de brexit zorgt voor onrust in de economie, waardoor bedrijven mogelijk investeringen uitstellen en de groei in Europa, en wellicht de wereld, nog langer laag blijft.''

ING wist zijn kapitaalbuffer de afgelopen maanden verder te versterken. De bank verstrekte per saldo voor voor 14,8 miljard euro aan nieuwe kredieten en haalde 5,7 miljard euro aan vers spaargeld binnen. Wereldwijd werden 650.000 nieuwe klanten binnengehaald.

De voorziening voor slechte leningen kwam uit op 307 miljoen euro. Dat was iets hoger dan in het eerste kwartaal (265 miljoen euro), maar de reservering was kleiner dan een jaar eerder. Destijds werd 353 miljoen euro gereserveerd voor wanbetalingen.