De Britse bank HSBC heeft de winst in het tweede kwartaal met 45 procent zien dalen. 

Het financiële concern had onder meer last van de vertraging van de economische groei in China en zorgen over de Britse economie na de Brexit. De grootste bank van Europa kondigde wel een aandeleninkoopprogramma aan van 2,5 miljard dollar.

HSBC realiseerde een winst voor belasting van iets meer dan 3,6 miljard dollar, tegen 6,6 miljard dollar een jaar eerder. Marktkenners rekenden vooraf in doorsnee op een resultaat van 3,9 miljard dollar. Over de eerste helft van het jaar kwam het resultaat uit op 9,7 miljard dollar.

Kosten

De bank voert momenteel een grote reorganisatie door om kosten te besparen, waarbij veel banen verloren gaan. Sinds 2011 schrapte HSBC wereldwijd al 87.000 banen.

Verder liet de topman van HSBC al voor het brexit-referendum weten zo'n duizend zakenbankiers uit de Londense City over te plaatsen naar Parijs. Woensdag zei bestuurder Stuart Gulliver dat er geen noodzaak is om haast te maken met het ''verplaatsen van mensen''. Hij gaf daarbij aan dat het mogelijk een aantal jaar duurt voordat er ''brexit-gerelateerde'' beslissingen worden genomen.