De beurswaarde van bedrijven was eind 2014 gemiddeld 3,5 keer zo hoog als de boekwaarde.

Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Universiteit Hasselt woensdag.

Aan het begin van het millennium was het relatieve verschil nog groter. De marktwaarde was toen zeven keer zo hoog als de boekwaarde. 

In die tijd werd de marktwaarde vaker overgewaardeerd. Dit lijkt de laatste jaren minder vaak voor te komen. Bovendien worden de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten (R&D) inmiddels vaker als een bezitting in de boeken gezet. Dit is iets waar beleggers doorgaans meer waarde aan hechten dan accountants.

De marktwaarde komt neer op de aandelenprijs maal het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf.  De boekwaarde is de waarde van het eigen vermogen van een bedrijf.

Absoluut verschil

Het absolute verschil tussen de markwaarde en boekwaarde, groeit al sinds het begin van de crisis. De beurswaarde van de onderzochte bedrijven was eind 2000 gemiddeld 3,3 miljard euro hoger dan de boekwaarde. Eind 2008 was het verschil nog maar 1,7 miljard euro. Dit verschil liep op tot 4,5 miljard euro eind 2014.

Volgens het CBS kwam de gemiddelde beurswaarde na de grote koersdalingen van eind 2008 dichter bij de boekwaarde te liggen. Daarna herstelde het vertrouwen van beleggers weer en steeg de marktwaarde weer harder dan de boekwaarde.

Beleggers

Uit een panelonderzoek blijkt dat beleggers beursgenoteerde bedrijven een hogere waarde toedichten dan in de boeken staat.

Dat komt onder meer doordat de onderzoeks- en onwikkelingsactiviteiten van bedrijven vaak als een kostenpost in de winst- en verliesrekening wordt opgenomen. Het wordt niet als als bezitting aangemerkt, terwijl onderzoek en ontwikkeling een bedrijf wel aantrekkelijker maken op de beurs.

Ook moeilijk in cijfers uit te drukken zaken zoals imago, naamsbekendheid en patenten worden door beleggers doorgaans hoger ingeschat dan door accountants.