Intesa Sanpaolo, een van de sterkere banken van Italië, is er in het afgelopen kwartaal in geslaagd zijn voorraad slechte leningen te verkleinen.

Dat blijkt dinsdag uit de kwartaalcijfers van de bank, die een beter dan verwachte winst wist te rapporteren. Intesa Sanpaolo benadrukte daarbij zijn sterke kapitaalbasis.

Intesa Sanpaolo wist zijn portefeuille slechte leningen in de afgelopen drie maanden met 2 procent te verkleinen ten opzichte van het eerste kwartaal. De winst van de bank kwam daarbij uit op 901 miljoen euro.

Dat betekende een daling van 4 procent op jaarbasis, maar het bedrag viel hoger uit dan de winst van 738 miljoen euro die analisten gemiddeld voorzagen.

De bankensector in Italië staat stevig onder druk. De angst bestaat dat veel banken genoodzaakt zijn meer kapitaal aan te trekken in het kielzog van de zieltogende bank Monte dei Paschi, die vrijdag door een consortium van banken werd gered.

Investeerders vrezen dat andere Italiaanse banken ook in de problemen komen door de grote hoeveelheden oninbare leningen op hun balans.