De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag voor de tweede handelsdag op rij met verlies gesloten. Aandelen gingen over een breed front in de uitverkoop, waarbij net als maandag vooral financiële fondsen het moesten ontgelden.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 1,4 procent lager op 438,61 punten. De MidKap zakte 1,2 procent naar 620,30 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden elk 1,8 procent in. De FTSE in Londen ging 0,7 procent achteruit.

Bankaandelen stonden opnieuw onder druk, door de aanhoudende zorgen over de kapitaalposities van belangrijke banken en de gevolgen van de lage rente. In Amsterdam werd ING 4,6 procent minder waard, terwijl ABN AMRO 2,4 procent daalde. Ook verzekeraars hadden het zwaar, met koersverliezen van 1,4 en 3,3 procent voor NN en Aegon.

In Frankfurt moest Commerzbank het ontgelden. De bank werd dik 9 procent minder waard na de presentatie van slechte resultaten over het afgelopen kwartaal. Deutsche Bank stond bijna 5 procent in de min.

Grondstoffen

Buiten de financiële sector hadden aan grondstoffen gerelateerde fondsen het zwaar. Shell verloor na de minnen van de afgelopen dagen nog eens 1,7 procent, ArcelorMittal stond onderaan in de hoofdindex met een min van 5,3 procent en SBM Offshore speelde 3,1 procent kwijt.

Lufthansa behoorde in Frankfurt tot de sterkere dalers met een min van dik 3 procent. De luchtvaartmaatschappij verwacht een zwaar tweede halfjaar, onder meer vanwege de dreiging van terroristische aanslagen waardoor mensen huiveriger zijn bij het boeken van vliegtickets. Ook autobouwers Volkswagen (min 5 procent) en Daimler (min 3 procent) zakten stevig weg na het naar buitenkomen van tegenvallende verkoopcijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 39,70 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 41,84 dollar. De euro werd voor 1,1227 dollar verhandeld, tegen 1,1174 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.