De beurs in Tokio is dinsdag lager gesloten. Beleggers waren in afwachting van details van het nieuwe stimuleringspakket dat de Japanse overheid dinsdag naar verwachting naar buiten gaat brengen.

 In Australië kwam de centrale bank met een rentebesluit en in Hongkong bleef de beurs dicht vanwege een tropische storm.

De Nikkei eindigde met een min van 1,5 procent op 16.391,45 punten. De regering van premier Shinzo Abe kondigde vorige week aan met een stimuleringsprogramma van 28 biljoen yen (244 miljard euro) te komen, maar gaf geen details. Het geld zou onder meer gebruikt gaan worden voor grote infrastructurele projecten.

Bij de bedrijven in Tokio stond Mitsubishi UFJ Financial Group bij de verliezers. De bank heeft in het afgelopen kwartaal een lagere winst behaald, het aandeel zakte bijna 6 procent. Luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA) ging 4 procent omlaag. Volgens zakenkrant Nikkei heeft ANA in het afgelopen kwartaal de operationele winst flink zien dalen.

Centrale bank Australië

De Australische centrale bank verlaagde de rente met een kwart procentpunt tot een nieuw dieptepunt van 1,5 procent om de economische groei en inflatie aan te jagen. De renteverlaging was verwacht door economen. De All Ordinaries in Sydney zakte 0,7 procent.

De beursuitbater van Hongkong legde dinsdag de handel stil. De tropische storm Nida zorgt voor zeer zware regenval, waardoor scholen en het vliegverkeer zijn lamgelegd.

De beurs in Seoul sloot 0,4 procent lager. In Shanghai ging de index 0,1 procent omlaag.