De dalende prijs van Amerikaanse olie heeft maandag voor verlies gezorgd op de aandelenbeurzen in New York. 

Beleggers hielden zich verder onder meer bezig met de miljardenovername van zonnepanelenmaker SolarCity door autobouwer Tesla. Ook kregen ze tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie te verwerken.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent in de min op 18.404,51 punten. De S&P 500 zakte na een tussentijds recordniveau 0,1 procent tot 2170,84 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq noteerde juist 0,4 procent hoger op 5184,20 punten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte voor het eerst sinds begin april onder de 40 dollar en sleurde oliegerelateerde bedrijven mee onderuit. Zo leverden Exxon 3,4 procent in en verloor Chevron 3,3 procent. Een vat Amerikaanse olie was bij het sluiten van de beurs 3,9 procent minder waard op 39,99 dollar. Brentolie werd 3,1 procent goedkoper tot 42,17 dollar.

Overnamebedrag

SolarCity leverde 7,4 procent in. Het overeengekomen overnamebedrag van 2,6 miljard dollar pakte 300 miljoen dollar lager uit dan het bedrag dat eerder rondzong. Tesla zelf verloor bijna 2 procent. Tesla-topman Elon Musk staat ook aan het hoofd van SolarCity en had al eerder geschetst wat de meerwaarde van de deal voor beide bedrijven is, maar zal als aandeelhouder zelf niet over de overname stemmen.

Verizon kondigde na de miljardenovername van Yahoo opnieuw een overname aan. Het telecomconcern telt 2,4 miljard dollar neer voor het Ierse Fleetmatics, dat zich bezig houdt met software voor wagenparkbeheer. Verizon daalde 1,6 procent, maar Fleetmatics dat ook in New York aan de beurs is genoteerd, zag zijn beurswaarde met bijna 40 procent omhoog vliegen.

Elektrische signalen

Google-moederconcern Alphabet steeg 1,2 procent op de aankondiging van een samenwerking met de Britse farmaceut GSK. De twee richten een nieuw bedrijf op dat zich gaat richten op de bestrijding van ziekten via elektrische signalen in het lichaam. In de komende zeven jaar wordt in totaal 715 miljoen dollar gestopt in Galvani Bioelectronics, dat voor 55 procent eigendom wordt van GSK en voor 45 procent van Alphabet-onderdeel Verily Life Sciences.

De euro werd voor 1,1166 dollar verhandeld, tegen 1,1174 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.