De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met verlies gesloten. In Amsterdam moest Heineken het flink ontgelden na de publicatie van zijn halfjaarcijfers. 

Verder stonden vooral bankaandelen onder druk door de resultaten van de Europese stresstest, die vrijdagavond naar buiten kwamen.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 1,1 procent in de min op 444,97 punten. De MidKap zakte 0,5 procent naar 627,60 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 0,1 tot 0,7 procent omlaag.

Heineken stond met een verlies van 3,7 procent onderaan de AEX. De brouwer boekte afgelopen maanden meer winst dan verwacht, maar wist met de ontwikkeling van de bierverkopen lang niet alle beleggers te overtuigen. De verkopen groeiden vooral in het eerste kwartaal sterk, in het tweede kwartaal was de vooruitgang aanzienlijk beperkter.

Bemoedigender

ABN AMRO leverde 2,7 procent in. Analisten wezen erop dat de bank zijn kapitaalbuffer in de stresstest harder zag slinken dan verwacht. ING boekte een wat bemoedigender resultaat, maar zakte in de AEX alsnog met 1,4 procent.

Elders in Europa behoorden banken eveneens tot de verliezers. In Frankfurt leverden Deutsche Bank en Commerzbank respectievelijk 1,8 en 2,2 procent in, nadat ze in de onderste regionen van de stresstest waren geëindigd. Dat gold ook voor het Italiaanse Unicredit, dat in Milaan bijna 9,4 procent aan beurswaarde verloor. Het kleinere Monte Dei Paschi kwam als allerslechtste uit het onderzoek. Dankzij het reddingsplan dat voorafgaand aan die uitkomst werd gepresenteerd won de noodlijdende bank maandag 0,6 procent op de beurs.

Middelgrote fondsen

Andere grote verliezers in de Amsterdamse hoofdindex waren Shell en Aegon, die respectievelijk 3,2 en 3 procent inleverden. Altice en KPN waren de enige overtuigende winnaars, met plussen van 1,7 en 1,6 procent.

Bij de middelgrote fondsen steeg TomTom 4 procent, nadat bekend werd dat branchegenoot Fleetmatics voor 2,4 miljard dollar wordt overgenomen door het Amerikaanse telecomconcern Verizon.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 3,2 procent naar 40,27 dollar. Brent werd 3 procent goedkoper bij 42,22 dollar per vat. De euro was dollar 1,1174 waard, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.