Nederlandse banken in staat om nieuwe financiële klappen op te vangen

ING, Rabobank, ABN Amro en de Bank Nederlandse Gemeenten lijken voldoende incasseringsvermogen te hebben om eventuele nieuwe financiële klappen op te vangen.

Dat blijkt uit de resultaten van de stresstest van de Europese Bankenautoriteit (EBA), die vrijdagavond bekend werden gemaakt.

De noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena gaat volgens de test echter flink onderuit als de bank wordt blootgesteld aan drie jaren van economische tegenwind.

Nederlandse banken

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zouden de Nederlandse banken goed in staat zijn om een zware test te doorstaan. ''Wij zullen in het gemeenschappelijk bankentoezicht de resultaten meenemen in de jaarlijkse beoordeling van de kapitaalpositie van banken", aldus DNB. 

Wel zien de banken hun kapitaalpositie flink verslechteren mocht er een nieuwe economische crisis ontstaan. De EBA heeft hierbij gekeken naar de effecten van "een drie jaar durende financiële schok", ook wel slechtweerscenario genoemd.

Rabobank haalde daarbij de laagste score. In het slechtweerscenario van de EBA zou de kernkapitaalratio van deze bank zakken van 13,5 procent naar 8,1 procent. Het percentage zegt iets over hoe bestendig de kapitaalbuffer van een bank is.

"Een van onze doelstellingen is het bereiken van een sterke CET1-ratio (kernkapitaalratio) van ten minste 14 procent", zegt Rabobank in een reactie. "Dit wordt bereikt door een balansreductie en een verbetering van de financiële performance."

Balans

Bij ING daalt de kernkapitaalratio van 12,7 procent naar 9 procent. Bij ABN Amro gaat deze omlaag van 15,5 procent naar 9,5 procent.

ABN Amro sprak daarbij van een ''stevige kapitaalbuffer''. Beide banken vinden echter wel dat in de test te weinig rekening is gehouden met de maatregelen die banken zouden kunnen nemen om hun situatie te verbeteren als er een crisis uitbreekt.

De Bank Nederlandse Gemeenten deed het van de vier Nederlandse onderzochte banken het beste. Deze bank verleent onder meer kredieten aan Nederlandse overheden en nutsinstellingen. Bij deze bank daalt het percentage van 24,7 procent naar 17,6 procent.

Heftiger

Het is lastig om een internationale vergelijking te maken, omdat Nederlandse banken aan een heftiger scenario zijn blootgesteld dan banken in bijvoorbeeld Zuid-Europa. EBA ging in het zwaarste geval uit van een economische krimp van 3 procent en een groei van de werkloosheid van 3,7 procent.

De gedachte hierachter is dat de terugval van een goed presterende economie waarschijnlijk groter zal zijn dan bij een economie die recentelijk al flink is gekrompen. Ook verschilt de test zodanig van die van 2014, dat deze resultaten niet met die van twee jaar geleden te vergelijken zijn.

[[articlelink:http://www.nu.nl/economie/4300312/stresstest-europese-banken-niet-streng-genoeg.html]]

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie