Winst ExxonMobil duikelt omlaag

Het Amerikaanse olie- en gasconcern ExxonMobil heeft in het tweede kwartaal zijn nettowinst met 59 procent zien kelderen tot 1,7 miljard dollar. 

De lage olieprijs zorgde voor aanhoudend moeilijke marktomstandigheden. Dat maakte het grootste onafhankelijke oliebedrijf ter wereld vrijdag bekend.

Vooral bij de divisie die olie oppompt (upstream) gingen de zaken lastig. Hier kelderde de winst naar 294 miljoen dollar, een daling met 1,7 miljard dollar ten opzichte van een jaar eerder.

Ook bij de divisie die olie raffineert (downstream) was sprake van een sterke winstafname door zwakkere marges. De productie van olie en gas bleef nagenoeg onveranderd op het equivalent van 4 miljoen vaten per dag.

De totale omzet ging naar 57,7 miljard dollar, van ruim 74 miljard dollar. De winst per aandeel bedroeg 41 cent, terwijl analisten in doorsnee rekenden op 64 cent per aandeel.

Uitgaven

Het bedrijf verlaagde zijn uitgaven in de afgelopen periode met 38 procent tot 5,1 miljard dollar. Over de eerste zes maanden van dit jaar kromp de winst met 62 procent tot 3,5 miljard dollar. De omzet lag op 106 miljard dollar, van meer dan 141 miljard dollar in de eerste zes maanden van 2015.

Eerder deze week kwamen de Europese branchegenoten Shell, Total en BP ook al met stevige winstdalingen naar buiten.

Het Amerikaanse olieconcern Chevron meldde vrijdag dat in het tweede kwartaal een nettoverlies werd geleden van 1,5 miljard dollar, tegen een plus van 571 miljoen dollar een jaar geleden. Het verlies heeft te maken met grote afschrijvingen. De omzet zakte naar 28 miljard dollar, van 37 miljard dollar een jaar eerder.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie