ArcelorMittal profiteerde in het tweede kwartaal van verbeterde prijzen op de staalmarkt. Het concern slaagde erin om de omzet op te voeren ten opzichte van een kwartaal eerder. Daarbij werd ook weer nettowinst gemaakt.

De totale opbrengsten van het grootste staalbedrijf ter wereld stegen tot 14,7 miljard dollar (ruim 13 miljard euro), van 12,4 miljard dollar een kwartaal eerder. Het bedrijfsresultaat (ebitda), waar de financiële markten bij staalbedrijven sterk op letten, verdubbelde daarbij tot 1,8 miljard dollar.

Onderaan de streep hield ArcelorMittal 1,1 miljard dollar over, waar in het eerste kwartaal nog een verlies van 416 miljoen dollar in de boeken ging. Dat de nettowinst zo hoog uitviel kwam onder meer door een eenmalige bate van zo'n 800 miljoen dollar in verband met een nieuwe arbeidsovereenkomst voor personeel in de Verenigde Staten.

Druk

De staalindustrie staat al enige tijd flink onder druk door overcapaciteit en lage prijzen. Dit komt onder meer doordat vanuit China veel goedkoop staal op de markt wordt gedumpt.

Het lukte ArcelorMittal toch om afgelopen kwartaal 2,9 procent meer staal te verschepen dan in de eerste drie maanden van het jaar. Het ging alles bij elkaar om 22,1 miljoen ton. Ook wist het bedrijf zoals eerder aangekondigd zijn nettoschuld flink terug te brengen, tot 12,7 miljard dollar van 17,3 miljard eind maart.

De onderneming handhaafde vrijdag verder de eerdere prognose dat het bedrijfsresultaat in heel 2016 hoger gaat uitkomen dan 4,5 miljard dollar. Topman Lakshmi Mittal zei in een toelichting ''voorzichtig optimistisch'' te zijn over de ontwikkelingen op de staalmarkten in de rest van het jaar.