Renault wist met nieuwe modellen als de Kadjar en de Espace-minivan de winst in de eerste helft van dit jaar met 41 procent te verhogen.

Vooral in Europa vinden de nieuwe auto's gretig aftrek. Buiten Europa zijn de resultaten wisselend.

De operationele winst van Renault kwam in de eerste zes maanden van het jaar uit op 1,5 miljard euro, tegenover 1,1 miljard euro over dezelfde periode vorig jaar. De omzet van Renault kwam uit op 25,2 miljard euro, tegenover 22,2 miljard een jaar eerder. Zowel winst als omzet pakte hoger uit dan marktkenners hadden voorspeld.

De op twee na grootste automaker van Europa lanceert dit jaar tien nieuwe of vernieuwde modellen, om volop te profiteren van het herstel in de Europese automarkt.

Die groeide in de eerste zes maanden van het jaar met 9,1 procent. Circa 60 procent van de auto's die bij Renault van de band rollen wordt in Europa verkocht. Het bedrijf voorziet in Europa een groei van 5 procent.

Het beeld buiten Europa is echter gemengd. Renault voorspelde eerder dat de wereldwijde autoverkopen dit jaar naar verwachting met 2 procent zouden toenemen. Dit werd naar beneden bijgesteld tot 1,7 procent, vooral door een dalende vraag in Noord-Afrika.

Verder maakte Renault bekend meer geld te willen steken in AvtoVaz. Daarmee zou het concern controle krijgen over de grootste autofabrikant van Rusland, die de producent is van de Lada.